A konferencián szó esett a nemzetközi és hazai piaci trendekről, a foglalkoztatási problémák legfőbb kihívásairól, az egyes atipikus foglalkoztatási formákról és a rugalmasság bevezetésének feltételeiről, valamint néhány jó gyakorlat is bemutatásra került hazai, valamint nemzetközi vonatkozásban. Mindemellett szekcióbeszélgetések keretében a résztvevőknek lehetőségük volt a tapasztalatcserére és a közös gondolkodásra megvitatva többek között, hogy melyek a rugalmas foglalkoztatás pozitív hatásai, hogyan motiválhatók a munkavállalók és mi várható a jövőben ezen a területen.

A konferencia első napját Dr. Lénárt Ágota, a magyar olimpiai bajnokok sportpszichológusa nyitotta előadásával, melynek során arról beszélt, hogy téthelyzetben hogyan lehet megőrizni a csúcsteljesítményt. Másnap a konferenciát Lerf Andrea generációkutató kezdte meg, aki a mai munkaerőpiaci kihívásokról beszélt, majd Erwin van de Pol, a Rijnconsult tanácsadója tartott előadást a rugalmas foglalkoztatás közigazgatásban történő alkalmazásáról. Elmondta, hogy a rugalmas foglalkoztatás hatékony működésének alapja a tevékenység- és eredményalapú munkavégzés, mely a munkavállalókba fektetett bizalom nélkül nem valósulhat meg. A konferencia napját Vanczák Gergely, a MICROSEC Zrt. informatikai igazgatója folytatta, aki magyar vállalati tapasztalataira alapozva beszélt a rugalmas munkavégzés feltételeiről és eszközeiről a gyakorlatban.

A gyakorlati tapasztalatok megosztását követően a rugalmas foglalkoztatás jogi aspektusairól is szó esett dr. Vajda Viktor előadásában, aki a GINOP 5.3.2. támogatott atipikus foglalkoztatási formái kapcsán számolt be a felmerülő, tipikus jogi kérdésekről.

Mindezt követően egy „Talk show” keretében Balla Ildikó (Útirány Egyesület a Munkaerő-piaci Esélyegyenlőségért), Lebovits Ágnes (ICG Ex Ante Tanácsadó Iroda), Szépvölgyi Ákos (Közép-dunántúli Regionális Innovációs Ügynökség), valamint Kézy Béla (MEGAKOM Kft.) moderátor beszélgettek eddigi rugalmas foglalkoztatással kapcsolatos projekttapasztalataikról. A tapasztalatok megosztása után a rendezvény résztvevői négy szekció téma közül választhattak, ahol a szekciók egyike a manufakturális termelésben alkalmazható rugalmas foglalkoztatásról szólt, a Pécsi Orgonaépítő Manufaktúra gyakorlatát bemutatva. A szekciókban továbbá lehetősége nyílt a résztvevőknek, hogy megvitassák azon jó példákat, amelyek a munkavállalók motiválásában nyújtanak segítséget, emellett a rugalmas foglalkoztatáshoz kapcsolódó jogi kérdések, valamint a bevezetéshez kapcsolódó előnyök és egyéb sajátosságok megvitatására is sor került.

A konferencia előadásait az alábbi linkekre kattintva tekinthetik meg:

Lerf Andrea, generációkutató
Szemelvények a nemzetközi és a hazai munkaerő piaci trendekből, megoldások a jelen kihívásaira

Erwin van de Pol, tanácsadó, Rijnconsult
Rugalmas foglalkoztatás a holland közigazgatásban (nemzetközi jógyakorlat)

Vanczák Gergely, igazgatósági tag, Microsec Zrt.
Rugalmas munkavégzés eszközei

dr. Vajda Viktor, ügyvéd, dr. Vajda Viktor Ügyvédi Iroda
Foglalkoztatói rugalmasság, avagy rugalmas foglalkoztatás? - a támogatott atipikus foglalkoztatási formák tipikus jogkérdései