2018 immár a harmadik év egymás után, amikor magyar jelöltért izgulhattunk az Oscar-díj átadón, s jóllehet Enyedi Ildikó filmje végül nem kapta meg a díjat, a nemzetközi sikerhez és elismeréshez így sem férhet kétség. Mi is együtt ünneplünk a Testről és lélekről alkotóival: következzen most egy rendhagyó írás „városfejlesztési” filmekről!

2018. március 6.

Az elmúlt időszakban több hazai és nemzetközi kutatás vizsgálta, hogy mitől is „versenyképes” egy település. Önmagában a kérdés nehezen értelmezhető, hiszen a versenyképességnek számos dimenziója van. Ilyenek többek között a gazdasági potenciál, az épített környezeti és városképi szempontok, közlekedés és elérhetőség, infrastrukturális fejlettség, közbiztonság, vagy éppen a helyben elérhető szolgáltatások és önkormányzati közszolgáltatások színvonala.

2018. február 27.

Avagy, hogyan tudják elősegíteni a helyi termékek a térségi gazdaság fejlődését?

Sokak emlékeiben élénken élnek a nagyszülőknél, rokonoknál eltöltött nyári vakációk, a vidék nyugalma, az utánozhatatlan ízek, illatok. Én olyan szerencsés helyzetben vagyok, hogy sok ilyen emlékem van, például soha nem felejtem el nagymamám hatalmas szalagos fánkjának ízét, amit házi eperlekvárral tálalt nekünk. Akkoriban még természetes volt, főként vidéken, hogy az emberek előállították családjuk számára a szükséges élelmiszerek jelentős részét. És micsoda élelmiszerek voltak…  Hosszú ideig azonban úgy tűnt, mintha kezdenénk elfelejteni ezeket a kincseket. Fordulatot a néhány éve hazánkba is begyűrűző gasztro forradalom, valamint ezzel párhuzamosan az egészséges életmód felé történő elmozdulás hozott. A folyamatnak köszönhetően úgy tűnik, hogy újra reneszánszukat élik ezek a termékek. Bejegyzésemben bemutatom, hogy milyen hatásai vannak a helyi gazdaság fejlődésére ezen termékek előállításának, vásárlásának.

2018. február 20.

Avagy miként váltak az óbudai szaléziak a városi közösségformálás kovászává és sava-borsává?

A városfejlesztéssel foglalkozó ezernyi cikk, konferencia, módszertani útmutató vagy épp jó gyakorlat gyűjtemény hirdeti a helyi közösségek fontosságát a városfejlesztésben. Méltatlanul kevés szó esik azonban ezek között a vallási, egyházi alapú közösségekről. Nem tudom pontosan, mi lehet ennek az oka, csakis valamilyen tévedés táplálhatja e távolságtartást…

Önökben is felmerül a kérdés, hogy miért fontos ez, miért kell ezzel foglalkoznunk? Azt mindenki tudja, hogy a fa szép, árnyékot ad és oxigént is termel. De ezeken kívül mik azok a tényezők, hatások, amelyek miatt kellenek a fák a településeken?

Sportközgazdaságtani tanulmányaim során már az egyetemen rávilágítottunk arra, hol miért és milyen formában van jelen az üzlet a sportban, ezen belül is elsősorban a versenysportban. Ugyanakkor, nem minden sportban van akkora üzlet. De miért? A világ legtöbb országára elmondható, hogy a sport a nemzetgazdaság meghatározó hányadát teszi ki, számos iparág épül rá, elsősorban a szórakoztatóipar.

De valóban elegendő, ha a szórakoztatóipar oldaláról tekintünk a sport gazdasági jelentőségére?

Az alábbi írás célja, hogy a sport üzleti jellege mellett rávilágítson arra, hogy a sport miért nemcsak a ráépülő iparágak miatt elemi része a gazdaságnak. A sporttevékenység középpontjában lévő sportoló személyiségére, szocializációs képességeire gyakorolt pozitív hatások jelentősége kiemelkedő, különösen a fiatal korosztályban.

2018. február 1.

Noha ma még nem is gondoljuk, de az elkövetkező néhány év a mobilitás történetében a legnagyobb, leggyorsabb és legmélyrehatóbb átalakulást hozza magával – ahhoz fogható átalakulást, mint amikor a lovakat leváltották a gépjárművek. Megváltozik az autóipar és a kapcsolódó iparágak teljes értéklánca, az emberek közlekedési eszközökhöz való viszonya, a mindennapi közlekedés. És hogy mi a mozgatórugója ennek a drámai átalakulásnak? Nos, nem az elektromos hajtás széleskörű elterjedése…

2018. január 8.

A 2017 októberi blogbejegyzésében Kerékgyártó Gábor kollégám a következő kérdést tette fel a városi zöldfelületekkel kapcsolatban: vajon mi lehet az oka annak, hogy „A SZOMSZÉD FŰJE MINDIG ZÖLDEBB”? Most pedig nemzetközi példákra támaszkodva arra keressük a választ, hogy miként válhatnának a mi városaink zöldfelületei is üdezöld – mások által irigyelt – pázsittá.

Az előző bejegyzésemben bemutattam, hogy a kistelepülések száma az elmúlt másfél évtizedben folyamatosan emelkedett, emellett láthatóvá vált, hogy a fejlődésüket az alacsony lakosságszámból adódó magas fajlagos költségek mellett gyakran a fejlesztési politika is akadályozza. Ebben a cikkben a kistelepülések általános társadalmi-gazdasági hátterével foglalkozok, bemutatom, hogy mik a főbb tendenciák, a várható jövő, és néhány ötletet vázolok fel arra vonatkozóan, hogy mik a lehetséges eszközök, melyek segíthetik a kistelepülések boldogulását. A társadalmi-gazdasági háttérrel kapcsolatban azonban fontosnak tartom megjegyezni, hogy mint a korábbi bejegyzésemben is látható volt, a kistelepülések halmaza igen nagy, emellett nem létezik két egyforma település, így a leírtak nem vonatkoztathatóak teljes egészében minden hazai falura.

2017. december 19.

„Szóval a kútágas áll, és állni fog akkor is, ha már az utolsó család is elköltözik. Csak az emberek mentek el, az ember megy el, minden más marad.” 

2017. december 12.

Az idei, immár 18. Tokaji Konferencia egy izgalmas újdonságot hozott: itt mutattuk be azt az útifilmet, amely három polgármester, a nyírbátori Máté Antal, a nagyatádi Ormai István és a mórahalmi Nógrádi Zoltán háromnapos tapasztalatcseréjét örökítette meg.

2017. december 6.